Voorwedstrijd Aalsmeer

15 en 16 maart 2008


Brons voor Caroline Mom
Brons voor CarolineZaterdag en zondag jl. werden in Aalsmeer de voorwedstrijden voor het Nederlands kampioenschap Turnen Dames gehouden. Voor zes turnsters van OKK Ridderkerk was de inzet plaatsing voor de (halve) finale. Turnsters Caroline Mom, Lotte Monshouwer en Lashawndra Sambo zijn hierin geslaagd, waarbij Caroline zelfs het podium bereikte. Voor Manon Meeusen, Veerle in ’t Veld en Joyce de Lange lag de lat iets te hoog.
Op zaterdag was het Veerle in ’t Veld die bij de pupillen 1, niveau 9, derde divisie in actie moest komen. Veerle turnde een goede wedstrijd en startte op de balk met een 7,30 pt. nadat ze de balk 1x vroegtijdig moest verlaten. Bij de vrije oefening behaalde Veerle 6,85 pt. en stond ze na twee onderdelen op een 28e plaats. Met nog brug en sprong in het vooruitzicht zou ze zeker nog stijgen in het eindklassement. Op de sprong behaalde Veerle haar beste score van de wedstrijd voor een overslag: 8,55 pt. Ook bij de brug presteerde ze prima en haar 8,30 pt. was zelfs goed voor een vijfde plaats op dit onderdeel. Hoe sneu was het dan ook voor de Ridderkerkse turnster dat ze in het eindklassement op de 15e plaats belandde met slechts vijfhonderdste van een punt achterstand op nummer 14, de laatste turnster die mocht doorstromen naar de finale. Trainster Liesbeth Grootendorst: “Veerle heeft laten zien wat ze kon en had een plaatsje in de finale zeker verdiend. Vijfhonderdste van een punt is zo minimaal; dat is extra teleurstellend.”

Manon Meeusen verdedigde OKK Ridderkerk bij de pupillen 2, niveau 8, derde divisie. Manon begon op de brug ongelijk waar haar voet van de ligger afschoot tijdens een element aan de lage ligger. Gelukkig herstelde Manon zich prima en kon ze haar oefening goed afmaken: 8,05 pt. Bij het volgende onderdeel, de balk, turnde Manon stabiel en netjes, maar was de jury helaas minder gecharmeerd. De 6,10 pt. die het scorebord liet zien, werd dan ook teleurstellend ontvangen in het Ridderkerkse kamp. Bij het derde onderdeel, de vrije oefening was het met name de afwerking tijdens de acrobatische onderdelen en choreografie waar Manon wat moeite mee had en waardoor ze 5,25 behaalde. Manon beëindigde haar wedstrijd op de sprong waar ze haar beste score behaalde: 8,55 pt. Helaas was haar 35e plaats in het eindklassement niet voldoende om een plaatsje in de finale af te dwingen.

Op zondag moest Lashawndra Sambo vroeg uit de veren voor haar wedstrijd bij de Junior-turnsters, niveau 5, 2e divisie. Lashawndra begon haar wedstrijd op haar favoriete onderdeel, de vrije oefening. Een goede oefening met hier en daar een klein foutje in de acrobatiek leverde haar 8,05 pt op. Bij het volgende onderdeel, de sprong, werd eveneens goed gepresteerd maar vond trainster Heleen Bervoets, die zelf ook regelmatig jureert, de waardering van de jury wat aan de lage kant: “Lashawndra turnde twee maal een overslag met een hele draai in de tweede zweeffase, waarbij de tweede sprong de beste was en dus meetelde in het eindresultaat. Het verschil met twee andere turnsters die dezelfde sprong uitvoerden, maar met veel minder amplitude was naar mijn idee te klein”. Met 7,75 pt bezette Lashawndra een 21e plaats in het sprong-klassement. Bij de brug ongelijk liet Lashawndra na een goede oefening een klein steekje vallen bij de afsprong. In plaats van de voorgenomen afsprong salto achterover, voegde zij een halve draai toe, waardoor de uitgangswaarde van de oefening weliswaar met 0,4 pt. verhoogd werd, maar door iets te veel rotatie moest de turnster even de handen aan de grond plaatsen, waardoor zij reglementair 0,5 pt. aftrek kreeg: 7,05 pt. was het eindresultaat, genoeg voor wederom een 21e plaats in het brugklassement. Bij het laatste onderdeel, de balk moest ze, na een goede flik-flak, toch twee keer de balk vroegtijdig verlaten en miste ze daardoor twee verplichte verbindingen van elementen.  Hierdoor liet Lashawndra 1,4 pt. liggen en eindigde ze met 5,566 pt. in de onderste regionen. Trainster Heleen Bervoets: “Jammer, maar naarmate de wedstrijd vorderde, verloor Lashawndra enigszins haar vorm. Echter, de inzet, doorstroming naar de halve finale is ondanks een eindresultaat achterin het deelnemersveld (26e) wél behaald, dus daar ben ik heel tevreden mee. Het is aan Lashawndra om komende weken hard te werken aan de onderdelen die niet helemaal goed gingen”.

Podium voor CarolineBij de jeugdturnsters had Joyce de Lange zich weten te plaatsen bij de Jeugdturnsters, niveau 6, 2e divisie. In een groot deelnemersveld, waarvan slechts 18 turnsters door zouden stromen, wist Joyce zich goed staande te houden, maar miste toch helaas kwalificatie voor de halve finale. Joyce begon op sprong en liet een goede overslag zien, die gewaardeerd werd met 7,65 pt. Bij het tweede onderdeel, de brug ongelijk presteerde Joyce eveneens goed. Haar gestrekte salto met halve draai als afsprong mislukte enkele malen tijdens de warming up, maar tijdens de wedstrijd wist Joyce dit element goed en tot stand uit te voeren, waarmee ze 7,40 pt. scoorde. Op het derde onderdeel, de balk, wist de turnster van Ridderkerk eveneens haar zenuwen in bedwang te houden en in tegenstelling tot veel turnsters kon Joyce haar oefening beëindigen zonder vroegtijdig de balk te verlaten. De 8,233 was uiteindelijk haar beste score. Na drie onderdelen stond Joyce nu 29e en wist trainster Anouk Dries al dat doorstroming moeilijk zou worden. Tijdens haar nieuwe vrije oefening maakte Joyce wat kleine uitvoeringsfoutjes en viel ze in haar laatste serie, overslag-salto voorover, op de grond. Trainsters Anouk en Heleen: “Joyce’s oefeningen zijn nog nét iets te licht. In de tweede divisie wordt behoorlijk wat verwacht van de jonge turnsters. De uitgangswaardes zouden hier en daar wat omhoog moeten in combinatie met de uitvoering van sommige elementen. Helaas is het individuele wedstrijdseizoen over, maar kan er hard gewerkt worden aan volgend seizoen.”

Lotte Monshouwer en Caroline Mom turnden bij de senioren in de 2e divisie.  Ze begonnen meteen goed door bij sprong 8.55 en 8.40 te scoren met een gehoekte Tsukahara. Lotte was hiermee zelfs 2e en Caroline 5e. Bij brug leverde Lotte wederom de beste prestatie met 8.10 (4e), terwijl Caroline met 7.866 (7e) goed volgde. Lotte die na twee onderdelen vierde stond moest op balk helaas een volle punt laten liggen door tweemaal vroegtijdig de balk te verlaten. Caroline wist ondanks een grote wankel wel op dit moeilijke toestel te blijven en scoorde met 7.733 een 4e plaats. Na drie onderdelen stond nu Caroline op een 4e plaats. Bij vloer presteerden beide turnsters prima. Lotte werd met 8.60 zelfs 3e op dit toestel. Caroline bleef met 8.30 (5e) iets achter, maar was dik tevreden met haar cijfer. Na afloop bleek Lotte 6e te zijn geworden. Caroline (zie foto) werd geheel onverwacht derde in het totaalklassement en mocht op het podium een bronzen medaille in ontvangst nemen. Hans Mom, trainer en vader, was prima te spreken over het resultaat: ”Caroline heeft deze medaille dik verdiend. Ondanks haar opleiding aan de HALO – die fysiek soms een zware wissel op haar trekt – probeert ze de trainingen te blijven volgen. Dan is dit resultaat dus een prima stimulans”. Ook over Lotte waren hij en Anouk Dries te spreken: “Lotte scoorde driemaal beter dan Caroline, dus ook zij had op het podium kunnen staan”. Beide turnsters mogen naar de halve finales in Twello, maar omdat het kruisfinales zijn staan ze waarschijnlijk beide in een andere wedstrijd en zijn dan geen concurrenten meer van elkaar.


Lotte-Lashawndra-Caroline
Lotte, Lashawndra en Caroline zijn door naar de halve finale